Afrotopia

In het Afrika Museum in Berg en Dal (bij Nijmegen) is tot 2 september de tentoonstelling Afrotopia te zien. Een heel bijzondere tentoonstelling, want het gaat hier om het grootste deel van de foto’s en video’s die te zien waren op de 11e Fotobiënnale van de Afrikaanse fotografie – in december 2017 en januari 2018 – in Bamako, Mali. Deze tentoonstelling, ook wel de Rencontres de Bamako genoemd, is een belangrijk evenement voor de fotografie en cultuur van Mali, maar breder: van heel Afrika. Fotografen van Zuid-Afrika tot Algerije en Egypte tonen er hun werk. Speciaal voor de Rencontres krijgen curatoren opdracht om werk van één fotograaf of rond één thema te bundelen. En de bijbehorende catalogus geeft in woord en beeld een goed overzicht van de ontwikkeling in de Afrikaanse fotografie.

Met veel moeite ben ik er in de afgelopen jaren in geslaagd een aantal van de catalogi van voorgaande Rencontres te pakken te krijgen. Op die manier kon ik aardig bijhouden wat er op het terrein van de Afrikaanse fotografie alzo gebeurde. Deze keer had ik het makkelijker, omdat de catalogus van de 11 Fotobiënnale gewoon in het Afrika Museum te koop is, voor slechts 25 euro! Die catalogus heb je ook wel nodig bij deze tentoonstelling, want vaak heb je aan de beelden alleen niet genoeg, en krijgen ze pas betekenis door middel van de bijbehorende toelichting. Die wordt tijdens de tentoonstelling wel gegeven, maar thuis heb je meer rust om daarnaar te kijken. En de bijzondere projecten, die niet te zien zijn in het Afrika Museum, vind je wel terug in de catalogus.

Wat mij opviel is dat de fotografie in Afrika de laatste jaren verschoven is van “kleurrijke beelden” naar “betekenisvolle beelden” (vaak met een politieke lading). Wat dat betreft is de poster voor deze tentoonstelling wat misleidend, want de foto Miss Azania, Exile is Waiting uit 2015 van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Athi-Patra Ruga (de foto bovenaan deze blog) roept een wat ander verwachtingspatroon op dan wat je in de tentoonstelling terug vindt. Maar als je bereid bent je te verdiepen in de achtergrond van de verschillende foto’s vind je overal betekenis terug. Dat maakt de tentoonstelling niet alleen bijzonder maar ook zeer de moeite waard.

De Telegraaf gaf aan deze tentoonstelling 4 sterren, en zei erover: Het zijn de afwisseling en de vaak ongelofelijke verhalen achter de kwalitatief goede beelden, die van Afrotopia een prachtige tentoonstelling maken.


De tentoonstelling Afrotopia is tot 2 september te zien in het Afrika Museum in Berg en Dal