Bernd, Hilla en de anderen

In het Fotomuseum Huis Marseille in Amsterdam is tot 3 juni een grote overzichtstentoonstelling te zien van de Düsseldorfer Photoschule, onder de titel; Bernd, Hilla en de anderenDie titel  slaat op het echtpaar Bernd en Hilla Becher, die vanaf 1976 aan de Staatliche Kunstakademie Düsseldorf fotografie-onderwijs gaven. En op een aantal van hun studenten, die uiteindelijk allemaal hun eigen weg zijn gegaan en vaak met groot succes. Een paar van de bekendste namen: Tomas Struth, Andreas Gursky, Thomas Ruff, Candida Höfer, Axel Hütte.

Bern en Hilla Becher kregen bekendheid met hun series zwart-wit foto’s van industriële en functionele architectuur, zoals mijnschachten, watertorens, fabriekshallen en vakwerkhuizen. Steeds op dezelfde manier gefotografeerd, recht van voren, op ooghoogte, liefst geen schaduwen en geen mensen. Zij presenteerden hun foto’s in reeksen van gelijksoortige gebouwen (typologieën) en presenteerden die vaak in boekvorm. Zij slaagden er als eersten in om met hun foto’s de aandacht te trekken van de kunstwereld. Zij werden als enige niet-Amerikanen uitgenodigd om deel te nemen aan de beroemde New Topograhics-tentoonstelling in Rochester, New York, in 1975. In 1976 werd Bernd Becher benoemd als hoogleraar fotografie in Düsseldorf.

Van hun eerste groep studenten zijn er veel bekend geworden met eigen werk, dat niet op dat van de Bechers leek, maar wel op dezelfde principes van kijken en beeldtaal gebaseerd was. Anders dan de Bechers werkten die studenten vaak op groot formaat, veelal in kleur, bewerkten hun foto’s regelmatig ingrijpend en presenteerden afdrukken van hun foto’s op schilderij-formaat. Dat ze daarmee succes hadden blijkt wel uit de hoge prijzen die voor hun werk betaald werden. Van 17 van de fotografen die in Düsseldorf studeerden is op de tentoonstelling werk te zien. En voor 10 euro koop je een handzaam boekje erbij, met informatie over de fotografen en voorbeelden van hun werk.


Het is een mooie tentoonstelling, ruim opgezet. Mijn enige probleem is dat je van een heleboel van de fotografen veel meer werk zou willen zien dan op zo’n brede overzichtstentoonstelling mogelijk is. Daarvoor moet je dan toch bij individuele tentoonstellingen van deze fotografen terecht, en verder natuurlijk op internet.

“Bernd, Hilla en de anderen” in tot 2 juni te zien in Huis Marseille in Amsterdam

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *