World Press Photo 2017 – Afrika Museum

In het Afrika Museum in Berg en Dal is nog tot 4 maart as. de tentoonstelling World Press Photo 2017 te zien. Hier worden persfoto’s getoond van 45 prijswinnaars uit 25 landen in 8 categorieën: Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Lange termijn-projecten, Natuur, Mensen, Reportage en Sport. In elke categorie zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend. En er is altijd één overall winnaar, dé World Press Photo van het jaar!
Dit is de 60e editie van World Press Photo. In 1955 werd de eerste tentoonstelling van World Press Photo gehouden in Amsterdam. De tentoonstelling is inmiddels elk jaar in meer dan 1000 steden over de hele wereld te bezichtigen.

In december 2016 maakte de Turkse fotograaf Burhan Osbilici de World Press Photo 2017 met An assassination in Turkey (zie foto rechts), toen de Russische ambassadeur in Turkije voor zijn ogen werd neergeschoten. Hij nam toen overigens een hele serie foto’s van die gebeurtenis en die serie is ook als fotoserie bekroond.

De foto op de poster voor de tentoonstelling (zie foto boven) is van de Amerikaanse fotograaf Jonathan Bachman en heet Taking a stand in Baton Rouge. De foto laat een vrouw zien die moedig demonstreert tegen politiegeweld tegen zwarte mensen in de Verenigde Staten.

 

Zoals te verwachten was zijn er veel persfoto’s waarop geweld tegen mensen en dieren te zien is. Maar daarnaast zijn er ook andere prachtige foto’s, van minder bedreigende onderwerpen, zoals deze foto van Usain Bolt op de Olympische Spelen van 2016.

 

De tentoonstelling hangt heel overzichtelijk en ruim in het Afrika Museum.
Sommige foto’s worden nog een keer apart uitvergroot getoond. Ook hangt er een overzicht van de prijswinnende foto’s van de voorgaande jaren.

 

De tentoonstelling World Press Photo is nog tot 4 maart te zien in het Afrika Museum in Berg en Dal bij Nijmegen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *