Rineke Dijkstra – Overzichtstentoonsteling

In het Museum de Pont in Tilburg is tot 22 juli as. een grote overzichtstentoonstelling te zien van het fotowerk en videowerk van de Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra. Te zien zijn niet alleen bekende fotoseries, zoals Strandportretten en later haar Parkportretten (zie foto hier direct onder). Maar ze fotografeerde bijvoorbeeld ook moeders vlak na de geboorte van hun baby, stierenvechters direct na hun gevecht en dansende tieners in de BUZZ-club in Liverpool.

Op die laatste plek maakte ze niet alleen foto’s van de tieners, maar ook video-opnames van individueel dansende tieners tegen een witte achtergrond (zie beelden helemaal onderaan). En verder maakte ze ook een boeiende video van jongeren van de basisschoolleeftijd, die zeggen wat ze allemaal zien op een – voor de kijker onzichtbaar – schilderij (van Picasso). Zie ook de foto hieronder.

Een terugkerend kenmerk van de portretten die Rineke Dijkstra maakt is dat ze erin slaagt de persoon achter de buitenkant naar voren te halen, en daarmee “het speciale uit het gewone” haalt. Dat doet ze door steeds veel tijd te nemen voor het maken van een foto. Dat kan ook niet anders, want ze maakt gebruik van een groot formaat technische camera op statief, en dat is een tijdrovend proces. Maar die werkwijze levert wel hele boeiende en technisch perfecte foto’s op. Foto’s waarmee ze wereldwijde bekendheid als fotograaf heeft gekregen.

Nog nooit zijn zoveel beelden die zij maakte op één plek bij elkaar gebracht. Mijn advies is daarom: ga gauw kijken! Ik vond het prachtig.

De overzichtstentoonstelling van Rineke Dijkstra is tot 22 juli as, te zien in Museum de Pont in Tilburg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *