Seydou Keita – Bamako Portraits

We worden op het moment verwend in Nederland met een aantal prachtige fototentoonstellingen! Naast de overzichtstentoonstelling van Rineke Dijkstra in de Pont in Tilburg (tot 22 juli) is er nu in FOAM in Amsterdam de tentoonstelling Bamako Portraits met schitterende foto’s gemaakt door de Malinese fotograaf Seydou Keita (tot 20 juni) En in het Afrika Museum in Berg en Dal is tot 2 september een groot deel van de tweejaarlijkse Afrikaanse Fotobiënnale in Bamako te zien – de Rencontres de Bamako 2018 – en kun je de volledige catalogus van die Fotobiënnale (titel: Afrotopia) voor 25 euro kopen!

Seydou Keita leefde van 1921 tot 2001 en was een succesvolle portretfotograaf in Mali. Het bijzondere van de (zwart-wit) foto’s van Seydou Keita is dat ze oorspronkelijk als portretfoto’s gemaakt zijn in briefkaartformaat of iets groter, maar later in de kunstwereld getoond werden (en worden) op schilderij-formaat. Seydou Keita had een heel goed lopende fotostudio in Bamako (in Mali) en hij maakte aan de lopende band portretten van klanten, waar ze op hun mooist op stonden. Hij werkte vaak met een 13 x 18 platencamera, dus de foto’s waren scherp en gedetailleerd. Hij maakte die foto’s in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Tijdens de tentoonstelling draait er een boeiende film, waarop je hem aan het werk ziet met zijn klanten, in dit geval met een kleinbeeldcamera; een bijzondere belevenis waarbij zijn vakmanschap volledig tot zijn recht komt.

In 1992 ontdekte Andre Magnin, een onafhankelijke Franse curator gespecialiseerd in Afrikaanse kunst, de foto’s (en negatieven) van Seydou Keita. Hij toonde de foto’s met veel succes, op groot formaat, op tentoonstellingen in Westerse musea en gaf daarnaast verschillende prachtige fotoboeken uit met foto’s van Seydou Keita. Hij kon daarbij kiezen uit meer dan 10.000 negatieven. Omdat Seydou Keita met een 13 x 18 platencamera werkte en zorgvuldig te werk ging leenden de negatieven zich prima voor verder uitvergroting.


Het resultaat is overweldigend! In FOAM wordt een breed overzicht van het werk van Seydou Keita getoond. Naast de nieuwe grote afdrukken van zijn foto’s zijn er ook veel originele afdrukken te zien, in briefkaartformaat of iets groter – zodat je ook goed kunt zien hoe de foto’s er oorspronkelijk uitzagen en wat er later van gemaakt is.

Seydou Keita – Bamako Portraits is tot 20 juni te zien in FOAM in Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *