Fototentoonstellingen in Nederland

Het stikt in Nederland van de fototentoonstellingen! Ik weet dat omdat ik veel van die tentoonstellingen bezoek. Daartoe maak ik vrijwel wekelijks een overzicht van de belangrijkste fototentoonstellingen in Nederland, waaruit ik kan kiezen. Die lijst bestaat vrijwel altijd uit wel 30 tot 40 fototentoonstellingen, en dan spreek ik alleen nog maar over de wat grotere tentoonstellingen. Daarnaast zijn er nog heel veel kleinere tentoonstellingen, in foto- en kunstgalerieën, in kerken en schouwburgen en in horecagelegenheden, etc. In deze blog probeer ik heel globaal het Nederlandse landschap aan fototentoonstellingen te schetsen. Absoluut niet compleet, dat is onmogelijk, en gekleurd door mijn smaak en toevallige ontdekkingen. Maar altijd nog beter dan niks.

Fotomusea


We hebben in Nederland vier grote fotomusea, die uitsluitend op fotografie gericht zijn en regelmatig nieuwe tentoonstellingen programmeren. Twee daarvan staan in Amsterdam: FOAM (zie boven) en Huis Marseille (zie onder).

Daarnaast heb je in Den Haag het Fotomuseum Den Haag (zie onder)

En dan nog het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam (foto onder).

Daar hoort een verhaal bij. In 1997 liet de amateur fotograaf en oud-Philips directeur Hein Wertheimer een legaat van 22 miljoen gulden na voor de oprichting en instandhouding van een fotomuseum (https://tvblik.nl/de-moderne-mecenas/wertheimer-fonds ). De uitvoering hiervan was in handen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Verschillende initiatieven streden om het geld en uiteindelijk werden het Nederlands Foto-instituut en enkele kleinere foto-organisaties in Rotterdam uitgekozen. Zij fuseerden tot het Nederlands Fotomuseum (https://www.nrc.nl/nieuws/1998/01/09/een-verzwegen-vermogen-hein-wertheimer-en-zijn-legaat-7382603-a430182 ). Maar de initiatieven in enkele andere steden waren al op gang gebracht en zijn door gegaan. Met als gevolg dat er nu dus vier grote fotomusea in de Randstad te vinden zijn. Het aanbod van deze fotomusea is enigszins verschillend. Het Nederlands Fotomuseum profileert zich als hét nationale museum voor fotografie, met een collectie van meer dan 5.5 miljoen beelden. FOAM richt zich wat meer op de zich steeds vernieuwende fotomode en Huis Marseille en het Fotomuseum Den Haag kijken wat meer naar de gevestigde fotografie. Maar er is ook veel overlap tussen de vier musea.
En dan heb je op een steenworp afstand ook nog het Fotomuseum van de Provincie Antwerpen (FOMU) in Antwerpen (zie foto hieronder)

Het FOMU werkt met enige regelmaat projectmatig samen met het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Zie ook https://www.vn.nl/nederland-fotoland/ . Verder is er sinds 2008 in Utrecht een internationale plek voor documentaire fotografie: Fotodok.

Musea

Eerder al waren verschillende musea in Nederland actief op dit terrein, niet alleen met het organiseren van fototentoonstellingen, maar ook met het aanleggen van een eigen collectie. De belangrijkste waren en zijn nog steeds het Stedelijk museum in Amsterdam en het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar daarnaast zijn er allerlei andere musea die regelmatig fototentoonstellingen organiseren, zoals Museum de Pont in Tilburg, het Museum Helmond, het Centre Ceramique in Maastricht, het Stedelijk Museum Breda (een fusie van Breda’s Museum en MOTI), de Kunsthal in Rotterdam, het Stadsarchief in Amsterdam, het Nationaal Archief in Den Haag, het Amsterdam Museum, het Fries Museum in Leeuwarden, het Groninger Museum, Museum de Fundatie in Zwolle. Dit is een beetje een toevallige opsomming op basis van wat ik de laatste tijd heb zien langskomen, er zijn ongetwijfeld nog veel meer musea die fototentoonstellingen organiseren.

Foto-galerieën

Er zijn veel fotogalerieën en kunstgalerieën die ook foto-exposities organiseren in Nederland. De website www.Fotoexpositie.nl probeert bij te houden wat er allemaal wordt georganiseerd op dit terrein, maar het is onmogelijk om een compleet overzicht te krijgen. Een paar fotogalerieën die ik met enige regelmaat bezoek zijn: Melkweg Expo en Gallery Vassie in Amsterdam, de Noorderlicht Fotogalerie in Groningen en Galerie Pennings in Eindhoven.

Fotofestivals

In Nederland worden verschillende fotofestivals georganiseerd. Een aantal belangrijke zijn: Rotterdam Photo (februari), Fotofestival Naarden (juni), Unseen in Amsterdam (september) – zie onderstaande foto, Photo Festival Leiden (oktober), het Noorderlicht Fotofestival in Groningen (oktober/november) en Breda Photo (tweejaarlijks, weer in 2018). Meer informatie vind je op de websites van de verschillende festival. En ook dit lijstje is niet compleet, festivals komen en gaan.

 

Losse tentoonstellingen

Naast al het voorgaande zijn er ook veel losse fototentoonstellingen. Tentoonstellingen dus, die ergens worden georganiseerd, zonder dat dit een enigszins doorlopend karakter heeft. Denk bv. aan de World Press Photo (o.a. in de Nieuwe Kerk in Amsterdam). Of denk – om maar een aantal voorbeelden van het afgelopen jaar te noemen – fototentoonstellingen in de Hortus in Amsterdam, in Panorama Mesdag in Den haag, in het Afrika Museum in Berg en Dal, in het Sieboldhuis in Leiden, in de Leidse Schouwburg, in de Schouwburg van Nijmegen, in de Stevenskerk in Nijmegen, etc., etc. etc.
Apart wil ik hier nog de Openbare Bibliotheken noemen, die met regelmaat fototentoonstellingen organiseren in hun verschillende vestigingen. Zie wederom http://www.Fotoexpositie.nlwww.Fotoexpositie.nl en raadpleeg de lokale en regionale bladen.

Informatie over tentoonstellingen

Ik kijk voor nieuws en informatie over tentoonstellingen nog altijd even op de website www.photoq.nl, maar die hebben het afgelopen jaar hun agenda aanzienlijk ingeperkt, dus dat levert geen breed overzicht op. Dat vindt je wel op www.fotoexpositie.nl, gerangschikt naar steden, provincies en naar maanden. Heel bruikbaar. En verder is er nu een site die foto-agenda.nl heet, die goede informatie geeft over fototentoonstellingen in Nederland en België. Een aanwinst! Zojuist heb ik de agenda op de website van het fotoblad Zoom ontdekt (www.zoom.nl, de agenda vind je onder Nieuws), maar die informatie is deels gedateerd. Verder is bruikbare informatie over fototentoonstellingen te vinden op internationaal georiënteerde website www.photography-now.com. De meeste tentoonstellingen op deze site vinden elders in de wereld plaats, maar je vindt er ook Nederlandse fototentoonstellingen. Deze website heeft trouwens ook een mooie en gratis mail-service, waardoor je aankondigingen en beelden van heel veel fototentoonstellingen heel gemakkelijk bij je thuis krijgt.
Soms vind ik onbekende “tentoonstellingen” op Internet, zo kwam ik net Photomuseum.nl gevestigd in Zeist tegen. Er is vast veel meer, maar je moet er tegenop lopen.
Verder haal ik regelmatig informatie over fototentoonstellingen uit landelijke (Volkskrant) en regionale (de Gelderlander) kranten en uit landelijke bladen (zoals Vrij Nederland – dat veel aandacht aan fotografie besteedt). En tenslotte uit huis-aan-huis bladen en mond-op-mond reclame.

Veel plezier gewenst bij een van de vele fototentoonstellingen in Nederland.