Hold Still – Sally Mann
A Memoir with Photographs

In dit boek schrijft de Amerikaanse fotografe Sally Mann over haar leven, haar familie en over haar fotografie. Ik heb zelden zo’n mooi boek gelezen. Iemand schreef over dit boek: Als je maar één boek kunt lezen dit jaar kies dan dit boek!

Sally Mann is als fotografe onder andere bekend van fotoseries over haar kinderen, over het landschap in het Zuiden van de Verenigde Staten en van foto’s die zij maakte van het ontbindingsproces van overleden mensen in de open lucht. Met name de foto’s die ze van haar kinderen maakte (gebundeld in het boek Immediate family) zorgden (ten onrechte) voor nogal wat beroering in de Verenigde Staten van de jaren ’90 van de vorige eeuw. In haar boek schrijft ze uitgebreid over die tijd. Maar ze schrijft ook over haar jeugd, over de rassenscheiding in de Verenigde Staten, over haar voorouders, over haar relatie met haar ouders en over hoe zij in het leven staat.

Wat opvalt is niet alleen dat ze heel boeiend schrijft, maar vooral ook dat ze in staat is om allerlei zaken in haar leven (haar fotografie, haar gezin, de sociale omstandigheden in haar omgeving, haar relatie met haar ouders en haar zwarte “kindermeisje”, haar visie op het leven en op kunst, etc. etc.) op een hele vanzelfsprekende manier aan elkaar te verbinden. Dat alles wordt in het boek prachtig ondersteund met een zeer groot aantal foto’s. Ik werd vanaf het begin gegrepen door haar verhaal en haar beelden. Probeer het zelf! Ik kocht het voor 26 euro.

Little, Brown and Company – New York, Boston, London, 2015 ISBN 978-0-316-24776-4