Alex Webb and Rebecca Norris Webb on Street Photography and the Poetic Image

De Amerikaanse uitgeverij Aperture brengt onder andere een serie boeken over fotografie uit onder de titel: The Photography Workshop Series. In deze serie worden topfotografen uitgenodigd hun creatieve benaderingen, lessen en inzichten over fotografie via een boek door te geven aan anderen.

In dit geval gaat het om de ideeën over fotografie van een echtpaar, Alex Webb en Rebecca Norris Webb. Alex Webb maakte naam als straatfotograaf en maakte prachtige kleurenfoto’s in Latijns Amerika en de Caraïben. Rebecca Norris Webb was oorspronkelijk dichteres, maar ging later fotograferen en onderzocht in haar fotografie vooral de complexe relatie tussen mensen en hun natuurlijke omgeving. Samen gaven zij verschillende boeken uit, waaronder Violet Isle: A Duet of Photographs from Cuba.

De verschillende insteek van beide fotografen zie je heel goed terug in dit boek over Street Photography and the Poetic Image. Onmiddellijk is duidelijk wie welke foto heeft gemaakt: de kleurrijke, levendige foto’s van Alex en de abstractere, dromerige foto’s van Rebecca. Grappig om te zien hoe die beide soorten fotografie elkaar prachtig aanvullen en van het geheel iets nieuws maken. Als tegenwicht vind je in het boek ook een aantal foto’s van andere fotografen, zoals Josef Koudelka, Robert Adams, Ralph Eugene Meatyard en Henry Cartier-Bresson. Hun eigen foto’s en die van anderen gebruiken ze als voorbeelden, om in de tekst hun gedachten en ideeën over fotografie te illustreren. En ze hebben daar echt wat over te melden. Niet voor niets is dit boek onderdeel van The Photography Workshop Series.


Ik vond en vind dit een heel bijzonder boek. In de eerste plaats door de bijzondere combinatie van foto’s, van hem en van haar. Alsof je spannende korte verhalen en bijzondere gedichten met elkaar combineert. En daarnaast zijn hun teksten bij de foto’s heel erg leerzaam. Je moet daarbij niet alles achter elkaar lezen, maar telkens een klein stukje tekst en een paar foto’s. Dan komen tekst en beeld het meest tot hun recht.

Het boek On Street Photography and the Poetic Image van Alex Webb en Rebecca Norris Webb(ISBN 978-1-59711-257-4) kwam uit in 2014 bij Aperture Foundation in New York en kost in Nederland ruim 20 euro.