Conversations – Aperture

Tijdens Unseen 2018 – de grote fotobeurs in Amsterdam – trof ik bij de stand van Aperture een prachtig boek aan. Het boek heet Conversations (1985 to the Present) en bevat een groot aantal interviews met fotografen, zoals die de afgelopen jaren in het Amerikaanse fototijdschrift Aperture of in door Aperture uitgegeven fotoboeken zijn verschenen. Aperture is een grote Amerikaanse uitgeverij op het terrein van de fotografie, die naast fotoboeken ook een mooi, dik en gezaghebbend kwartaaltijdschrift over fotografie uitgeeft.

In totaal gaat het om ruim 70 interviews, met mensen als Henri Cartier-Bresson, Chuck Close, Gegory Crewdson, Philip-Lorca diCorcia, William Eggleston. Samuel Fosso, Allen Ginsberg, David Goldblatt, Nan Goldin, David Hockney, William Klein, Sally Mann, Don McCullin, Susan Meiselas, Boris Mikhailov, Zanele Muholi, Graham Nash, Richard Prince, Thomas Ruff, Sebastio Salgado, Cindy Sherman, Stephen Shore, Alec Soth, Jeff Wall – en vele, vele anderen dus.

Het is een vreemd fotoboek, want het bevat geen enkele foto! Maar voor mij is het rijker dan veel fotoboeken, omdat het een schat aan interessante uitspraken van fotografen over hun fotografie bevat. En mij boeien dat soort uitspraken bijzonder. Al sinds ik ruim 10 jaar geleden het boek Setting Sun (ook een Aperture-uitgave), met teksten van Japanse fotografen over hun eigen fotografie, tegenkwam op Paris Photo.

Conversations bevat voor mij ruim 550 pagina’s puur leesgenot – waarbij ik regelmatig de bijpassende foto’s van de fotograaf die over zijn of haar werk vertelt erbij pak, voor extra leesgenot.
Het boek moest ongeveer 30 euro kosten, maar omdat het het laatste exemplaar was in de stand van Aperture op Unseen kreeg ik het boek voor 15 euro. Een absoluut koopje, minder dan 3 cent per pagina. Puur genieten voor geen geld!

Conversations (1985 to the Present) is een uitgave van Aperture Foundation uit New York uit 2018 (ISBN  978-1-59711-306-9)