Hollandse Beelden

Sinds juli 2016 kent Nederland een kwartaalblad over Nederlandse Documentaire en Nieuws Fotografie, iets tussen fotoboek en tijdschrift in. Het heet Hollandse Beelden.  Formaat 16 x 23 cm, 160 pagina’s dik. Ik kende het niet, maar mijn zwager kwam pas met 11 afleveringen bij mij langs. De nieuwste was van januari 2019. Ik heb ze dus allemaal, als ik goed reken! En ik heb ervan genoten.

Nederland heeft en rijke geschiedenis aan bekende documentaire en -nieuwsfotografen en een onmetelijke collectie bij Hollandse Hoogte en het Nationaal Archief, “oude” fotografen met een staat van dienst en dito verhalen en genoeg jong talent.
 En daaruit wordt uitgebreid geciteerd, met prachtige fotoseries en mooie ondersteunende verhalen. Alle bekende namen komen langs, en verder wordt ook werk van minder bekende fotografen getoond.

Niet alleen recente foto’s en fotoseries komen langs, maar ook oudere beelden, tot aan heel oud. Bijvoorbeeld portretten van paupers en landlopers die rond 1900 werden opgenomen in de gevangenis van Veenhuizen. Met daar direct achteraan dan weer een recente serie foto’s over zwerfjongeren in Nederland. Elke aflevering toont een stuk of acht fotoseries en daarnaast ook nog prachtige losse foto’s als “advertentie”voor de vaste sponsors van het blad: Hollandse Hoogte, Cameraland, Nieuwspoort, iMedia, Nebo, Grafia, Museum Hilversum, NRC-fotowinkel.

Een jaarabonnement op Hollandse Beelden kost € 42.50.