Lezen – Steve McCurry


Het thema lezen heeft veel fotografen geïnspireerd. Denk bijvoorbeeld aan de fotograaf André Kertesz, waarvan de foto’s die hij maakte van lezende mensen zijn gebundeld in het boek On reading (uit 1971).

De bekende fotograaf Steve McCurry heeft “als eerbetoon aan Kertész’ talent, zijn invloed en zijn genie” een collectie foto’s van lezende mensen gebundeld in het boek Lezen. In het Engels heeft het boek dezelfde titel als dat van Kertész, namelijk On reading. Het boek van McCurry is in 2016 in Engeland uitgebracht door Phaidon Press uit Londen en in 2017 door OXFAM Novib in Nederland (in samenwerking met Fontaine Uitgevers uit Hilversum).

Eigenlijk hoef ik over dit prachtige boek weinig te zeggen. De foto’s spreken voor zichzelf. Het is een wonder hoe Paul Theroux er steeds weer in slaagt om bijzondere situaties te zien en die vervolgens in schitterende kleurenfoto’s vast te leggen. Je ziet onmiddellijk het verschil met een “gewone” fotograaf.Ik voeg enkele foto’s hier als voorbeeld bij de tekst, kijk zelf maar.

Wat het boek extra interessant maakt is dat er een mooie tekst in is opgenomen van de hand van de bekende schrijver van romans en reisboeken Paul Theroux. Wie geïnteresseerd is in lezen mag dit Voorwoord niet missen.

Lezen van Steve McCurry (ISBN 978905956702-3) is een uitgave van OXFAM Novib en Fontaine Uitgevers (2017) en kost in paperback-uitvoering (29.5 x 21.5 cm) ongeveer 25 euro