Portraits – Steve McCurry

Portraits is een bundeling van een zeer groot aantal (honderden) portretten die de bekende Magnum-fotograaf Steve McCurry in de loop van zijn lange carriëre maakte van mensen die hij ontmoette.
Hij zegt over het maken van portretten: Bij het maken van een portret zoek ik naar het moment dat degene waarvan ik een portret maak niet meer op zijn hoede is, het moment dat de werkelijke ziel van iemand naar buiten kijkt, dat je de ervaringen van het leven in iemands gezicht gegroefd ziet. ….Als ik de juiste persoon of het juiste onderwerp ontdek, ga ik een paar keer terug, of soms ook wel zes keer of zo, steeds maar wachtend op het juiste ogenblik. Voor een fotograaf is het niet hetzelfde als voor een schrijver. Als ik stop met fotograferen kan ik geen nieuwe versie van het portret meer maken. Óf ik heb de perfecte foto, óf ik heb ‘m niet. Dat is wat de professionele fotograaf drijft en achtervolgt – het knagende besef dat  “dit het is”. 

 

Die zorgvuldige, persoonlijke manier van werken zie je terug in vrijwel alle foto’s in dit boek. Als je door het boek bladert heb je werkelijk het gevoel dat je voortdurend mensen van vlees en bloed ontmoet. Dat je ze via de foto een beetje leert kennen. Dat voelt bijzonder en is nog des te opmerkelijker omdat de foto’s in dit boek niet groot zijn (18.5 x 12.5 cm) en toch zo “groot” overkomen.
Veel van zijn portretten maakte Steve McCurry in Zuid-Oost Azië. Dit boek werd voor het eerst in 1999 gepubliceerd en beleefde vele herdrukken. In 2013 verscheen een herziene en uitgebreide versie, die inmiddels ook alweer een aantal malen herdrukt is. Het boek kost 18 €.

Uitgeverij Phaidon – ISBN978 0 7148 6537 9