Springvloed – Springtide

Springvloed – Springtide is als publicatie verschenen bij de tentoonstelling “Springvloed” in Het Nederlands Fotomuseum van 20 mei – 3 september 2017. Deze tentoonstelling werd samengesteld door gastcurator Willem van Zoetendaal (opdrachtgever, uitgever en curator), op basis van in de collectie van het Nederlands Fotomuseum aanwezige negatieven, gemaakt door fotografen die woonachtig waren in Nederland toen ze de foto’s maakten. Het gaat hierbij om afdrukken  of scans van de originele negatieven (het hele negatief). En niet van het negatief in uitsnede, zoals de fotograaf die zelf ooit naar buiten bracht. Daardoor zie je vaak meer, je ziet “het spontane moment van de opname”. Het Nederlands Fotomuseum beschikt over een paar miljoen van dit soort negatieven. Bij zijn selectie daaruit beperkte Willem van Zoetendaal zich tot: vrouwenportretten, interieur- en natuurstillelevens.

De gekozen fotografen geven heel verschillende uitwerkingen aan deze motieven. Van Zoetendaal schreef hierover een prachtige tekst (heel passend Nawoord genoemd, want het gaat immers om de foto’s!). Ook valt op hoe mooi en zorgvuldig dit boek is uitgegeven, hoeveel aandacht is besteed aan een zorgvuldige reproductie van de verschillende foto’s (kleur en zwart-wit), op dubbele vellen – zodat de foto op de achterkant van de pagina niet doorschijnt naar de voorkant. Zo kennen we Willem van Zoetendaal als uitgever.

Het boek bevat naast de foto’s biografieën van alle drie en twintig fotografen, zoals Céline van Balen, Paul Citroen, Wally Elenbaas, Ed van der Elsken, Frits J. Rotgans, Otto Snoek en Piet Zwart. Ook is er een overzicht van de fotobijschriften (photo-credits) van alle getoonde foto’s. Alle teksten zijn zowel in het Nederlands als het Engels beschikbaar.

Een hele mooie uitgave, o.a. te koop bij het Nederlands Fotomuseum.

Het boek wordt uitgegeven door Van Zoetendaal Publishers en kost € 29.50, ISBN 978-90-72532-35-0