The music I saw – Michael Putland

Binnenkort verschijnt er een bijzonder fotoboek. Een bundeling van foto’s die de Engelse fotograaf Michael Putland (1947) in de loop van zijn lange carrière maakte van een zeer groot aantal musici uit de pop- en rockscene en uit de jazz. Hij begon als jonge fotograaf rond 1970 te werken voor een Engels poptijdschrift en in de loop van de tijd heeft hij vrijwel alle bekende popsterren voor zijn camera gehad. Vaak in een hele ontspannen en huiselijke setting, want hij kende veel popmusici persoonlijk. Het resultaat daarvan vind je allemaal terug in dit prachtig uitgegeven boek.

Natuurlijk zie je de Rolling Stones, hij was hun tourfotograaf. Natuurlijk zie je David Bowie, met een schilderskwast in zijn hand, bezig zijn eerste eigen huis te verven. Maar ook AC/DC, Black Sabbath, Johnny Cash, Nick Cave, Eric Clapton, Leonard Cohen, The Cure, Miles Davis, Deep Purple, Bob Dylan, Brian Eno, David Gilmour, Hall & Oates (zie foto hieronder), Michael Jackson, Elton John, Cyndi Lauper (zie foto hiernaast), John Lennon, Madonna, Bob Marley, George Michael, Pink Floyd, Prince, Queen, Lou Reed, Nina Simone, Tina Turner, Tom Waits, Muddy Waters, The Who, Frank Zappa en vele, vele, vele anderen. Bij elkaar bijna 350 pagina’s met prachtige foto’s!

Voor mij is dit boek een combinatie van twee fascinaties: fotografie en muziek. En is het dus van begin tot eind smullen: een feest der herkenning.

Officieel bestaat het boek nog niet. Het wordt pas volgende maand gepresenteerd in Italië, waar het wordt uitgegeven (door uitgeverij LullaBit Srl in Bologna). Alle teksten bij de foto’s – herinneringen van Michael Putland bij een aantal van zijn foto’s – zijn daarom zowel in het Engels als in het Italiaans. Wie het boek in Nederland wil aanschaffen kan nu al terecht bij Gallerie Vassie in Amsterdam, waar het voor 45€ te koop ligt. Tot 21 april hangt daar ook een tentoonstelling van het werk van Michael Putland. Zéér de moeite waard allemaal!

Michael Putland – The music I saw (ISBN 978 88 99683 06 1) – 45€ bij Gallerie Vassie in Amsterdam