Wim van Sinderen en Marieke van der Krabben – Fotoverhalen

In 2014 organiseerde het gemeentemuseum Den Haag een grote overzichtstentoonstelling over de fotografie, onder de titel Fotoverhalen. Alle getoonde foto’s, van 115 Nederlandse en buitenlandse fotografen, kwamen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum. Ik vond dat toen een prachtige tentoonstelling, aanzienlijk interessanter dan de vergelijkbare tentoonstelling Modern Times van het Rijksmuseum in Amsterdam. Inmiddels is er ook een boek bij de Haagse tentoonstelling verschenen, eveneens met als titel Fotoverhalen.

Je zou het boek kunnen zien als een catalogus bij de tentoonstelling, maar het is meer. Het boek toont niet alleen alle foto’s van de tentoonstelling, maar bij elke foto staat een interessante tekst (over de foto, de fotograaf, de stroming) en verder een titelbeschrijving, literatuurverwijzing, een relevante website en een verwijzing naar vergelijkbare fotografen in het boek. Het betreft zowel zwart-wit foto’s als kleurenfoto’s. De oudste getoonde foto is genomen rond 1900, de nieuwste foto’s dateren van 2010. Het prachtig uitgegeven boek bevat naast de mooi gereproduceerde foto’s een Overzicht van fotografen, een Inleiding (over de geschiedenis van de fotocollectie van het Gemeentemuseum), een Namen-register en een Glossarium (met uitleg van een aantal ontwikkelingen in de fotografie). Afmetingen: ongeveer 17 x 24.5 x 2 cm. Een absolute aanrader, voor € 29.50.

Met bijdragen van Eddie Marsman en Flip Bool,  een uitgave van het Gemeentemuseum Den Haag en uitgeverij Lecturis in Eindhoven, 2014, ISBN 978-94-6226-017-7