Ylva Sundgren – No one can love like we do

Ik kwam No one can love like we do tegen op de fotoboekenbeurs van Unsee 2018 in Amsterdam. En ik was er gelijk verliefd op. Het is een klein boekje, ongeveer 10 x 13 cm., prachtig uitgegeven met een creme-kleurig hard kaft van een soort textiel met een foto erop. Het boekje bevat 44 polaroid-foto’s, voornamelijk portretten en er is eigenlijk geen touw aan vast te knopen. De foto’s intrigeren. Wat zijn dit voor foto’s? Wat zijn dit voor mensen? Wat zie ik?

De fotografe zegt er zelf het volgende over: “No one can love like we do” is about the time inbetween, 
when you have no intimate relationship. Solitary times of waiting and yearning; 
feelings and inner states that I´ve tried to make room for and wanted to embrace.
En dat herken ik. Dat klopt met wat ik voel als ik deze foto’s bekijk. Iets zoekends. Iets richtingsloos. Mooi dat fotografie dat kan.

Het boekje bevat ook een passend gedicht van Sanna Svanberg. De eerste regel is: The sea is stormy. En de laatste regel: Where will we see each other? 

 

Ylva Sundgren is een Zweedse freelance fotografe, die woont en werkt in Stockholm. Zij maakt veel portretten, maar ook ander fotowerk. Ze werkt in opdracht,maar maakt ook vrij werk. Kijk eens op haar website.

No one can love like we do kwam uit in 2010 en is uitgegeven door Journal-Photobooks uit Zweden. Ik betaalde er ongeveer 15 euro voor.