Interessante websites

Messy Nessy Chic

Messy Nessy Chic is de blogsite van een Engelse vrouw (Nessy - Vanessa) en een Franse man (Alex). Je vindt er van alles en nog wat aan interessante beelden en ik heb werkelijk geen idee hoe ik dat verder moet beschrijven. Heel apart. Kijk zelf maar. De hoofdindeling is: Don't be a tourist, Inspiration Vault, Life is Messy en Nostalgia. Veel plezier ermee.

DYT

Deze link kreeg ik van mijn zwager Hans. Hierop is een groot aantal foto's te zien, die de Russische straatfotograaf Alexander Petrosyan in St. Petersburg maakte. De titel van de serie is: The Russia You'll Never See On Postcards en dat is absoluut waar. Kijk zelf maar naar de verbazingwekkende serie beelden die fotojournalist Petrosyan bij elkaar weet te schieten. En ga ook eens naar zijn website (http://aleksandrpetrosyan.com/en/).
Maar er is op deze site nog veel meer te zien. DYT. is een blogsite die ieder uur weer wordt vernieuwd en die vol zit met design-ideeën, foto's, creatieve reclame-uitingen, architectuur-inspiraties en allerlei spannende video's. Alles wat op DYT. staat is direct afkomstig van Internet, uit het publieke domein dus. Heel erg up-to-date dus!

i-D

i-D is een van oorsprong Engels tijdschrift dat gewijd is aan mode, muziek en jeugdcultuur. Het is ooit gestart door een ex-art director van het blad Vogue. i-D heeft op de website een mooie pagina over fotografie, met heel veel interessante, vaak jonge fotografen. Heel prettig om doorheen te bladeren. De bovenstaande link is de US-versie van de fotopagina, hieronder geef ik ook nog het adres van de GB-versie, die is soms net weer een klein beetje anders: https://i-d.vice.com/en_gb/topic/photography

Everyday Africa

everydayafrica is een pagina op instagram waarop fotografen hun beelden van het dagelijkse leven in landen in Afrika kunnen plaatsen, met daarbij informatie over de foto en de achtergronden ervan. Bezoekers van de pagina kunnen de foto's liken en commentaar geven op de foto's. Inmiddels staan er vele honderden foto's uit Afrika op de pagina. Heel verschillend: personen, dieren, landschappen, steden, gebeurtenissen, van alles. Soms in zwart-wit, maar meestal in kleur. Een interessante pagina om regelmatig even te kijken naar nieuwe plaatjes.

Kronkeling

Dit is de website van Elvira Smit, waarin ze inhoudelijke informatie probeert te geven over de kunst en de praktijk van fotografie. En dat lukt haar heel goed! De website zit fantastisch in elkaar, waarbij je onderwerpen via verschillende ingangen kunt benaderen. Elvira is met deze website op zoek naar de taal en de kracht van fotografie (schrijft ze) en ziet Kronkeling als een visuele tegenhanger van de vroegere column Kronkel van Simon Carmiggelt in het Parool. Wie wil kan zich inschrijven voor de wekelijkse nieuwsbrief Kronkelmail.

Looking for snapshots

Een vriend wees mij op deze bijzondere website over het wezen van "snapshots". Deze site is opgezet door Joel Rotenberg, verzamelaar van "snapshots" en bestaat uit ruim 60 blogs over "snapshots", met daarbij steeds een of meer foto's en verder 5 gallery's met 15 tot 20 voorbeelden van "snapshots". De (wekelijkse) blogs werden geplaatst in 2013 en 2014. De site is verdeeld over drie thema's: Snapshots, Found Photo's en Collecting. Ik ga niet proberen hier een definitie van "snapshot" te geven, Rotenberg heeft er ruim 60 blogs voor nodig, dus lees zelf maar.

Petrut-Calinescu

Ik was pas bij een tentoonstelling over hedendaagse documentairefotografie uit Roemenië: Spotlight Romania in Den Haag. Daar werd onder andere werk getoond van Petrut Calinescu: foto's en een video over dorpen in Noord-West Roemenië, waar allerlei grote huizen gebouwd worden met geld dat door de inwoners in het buitenland wordt verdiend. Boeiende en vervreemde beelden met regelmatig een botsing tussen modern en ouderwets binnen één beeld. Op zijn website zijn al die foto's en de video ook te zien (zie: Pride and Concrete), maar daarnaast ook nog heel veel andere boeiende fotoseries, sommige gemaakt in Oost-Europa, andere in Afrika en Zuid-Amerika. Kijk bijvoorbeeld eens naar The Black Sea stories. En als je nog meer over het gebied rond de Zwarte Zee wilt zien lezen, ga dan ook eens naar www.theblacksea.eu (met o.a. prachtige foto's).

Paris Photo

www.parisphoto.com/paris

Vanwege de terroristische acties in Parijs werd de 2015 editie van Paris Photo in Parijs voor een groot deel afgelast. In plaats daarvan is het nu mogelijk om op de website van Paris Photo een complete virtuele tour te maken door de ruimtes van de tentoonstelling in Grand Palais om op die manier een zeer groot deel van het aanbod aan foto's alsnog te zien. Je kunt ervoor kiezen om je min of meer automatisch door de hele tentoonstelling te laten leiden (alleen soms een pijl aanklikken om aan te geven waar je heen wilt), maar je kunt ook op de plattegrond op een van de galerieën klikken en dan kom je direct in de betreffende ruimte. Je kunt inzoomen en draaien. Heel bijzonder dat dit kan. Je komt bij de virtuele tour via de homepage van Paris Photo of via bijgaande link: http://www.parisphoto.com/paris/news/take-a-virtual-tour-of-the-2015-fair Veel kijkgenot gewenst.

Fotogalerie Utrecht

Als ik in Utrecht ben ga ik als ik tijd heb even langs bij Fotogalerie Utrecht aan de Oude Gracht (334), omdat er altijd een interessante tentoonstelling met werk van een van de door hen vertegenwoordigde fotografen hangt. En omdat de galeriehouder daar smakelijk over kan vertellen. De fotogalerie richt zich op moderne fotografie met een klassieke inslag, foto's dus die zich baseren op klassieke werkwijzen en thema's, maar die plaatsen in de tegenwoordige tijd. Op de website van de Fotogalerie zie je dat heel mooi terug. Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto's van Marjolein Loppies, Alice Wielinga of Paul Brouns. De fotogalerie bestaat nog niet zo lang en ontwikkelt zich snel. Natuurlijk zijn er veel fotogaleries in Nederland, met mooie websites, maar met deze fotogalerie voel ik me een beetje extra verbonden, en ze hebben mooi fotowerk. Vandaar.

Jedithja de Groot

Ik liep tegen deze website op toen ik voor een blog op zoek was naar informatie over de foto's van Jacob Molenhuis. Zijn glasnegatieven zijn ondergebracht in de collectie Spaarnestad Photo uit het Nationaal Archief. In die gigantische collectie zoekt Jedithja de Groot, tentoonstellingsmaker, naar intrigerende verhalen en foto's, naar nostalgische beelden, met een mooie compositie, details en schoonheid. En op haar website vertelt zij daarover en laat zij oude beelden zien. En kun je foto's bij haar bestellen. Ook vraagt zij hedendaagse beeldend kunstenaars en ontwerpers om naar aanleiding van een foto uit het archief een nieuw werk te maken. Dat leverde o.a. de prachtige video The Recollector van fotokunstenaar Jasper De Beijer op (te zien via Kunstenaars en archief op de website). Veel mooie beelden op deze website.

Hoogspanningsnet

Ik zat met mijn zus in de trein in Zeeland en we zagen allemaal verschillende, soms heel mooie hoogspanningsmasten staan. Mijn zus houdt daarvan, sinds ze hele mooie exemplaren zag staan in Spanje. Mijn buurman werkt in deze sector en hij vertelde mij over de website: hoogspanningsnet.com, waarop heel veel foto´s van allerlei soorten hoogspanningsmasten te vinden zijn, in binnenland en buitenland. Kijk maar eens op http://www.hoogspanningsnet.com/fotos/ . En verder is op de site veel andere informatie over hoogspanning te vinden en zijn er allerlei mooie illustraties die daarmee te maken hebben (zie bv. de educatieve muurposters onder merchandise). Mijn zus was heel blij met deze website. Andere mensen misschien ook wel. Kijk maar eens.

Tokyo-Ga

Ik kwam deze website tegen in het eerste nummer van het New York Photo Festival (NYPH) Journal - winter 2013/2014, getiteld The future of Contemporary Photography (ISBN 978-1-57687-664-0). Dit blad is beslist de moeite waard. Het bevat de prijswinnende foto's van de 2012 editie van The New York Photo Awards, daarnaast een aantal spannende korte interviews met internationale fotografen en een artikel over TOKYO-GA. Dit is de naam van een uitgebreid fotoproject, waarin beelden van Tokyo gemaakt door 100 verschillende Japanse en buitenlandse fotografen worden verzameld, als reactie op de verwoestende gebeurtenissen die Japan in 2011 troffen (aardbeving, tsunami, melt-down van een kerncentrale). Dat levert een heel verrassende website op, met niet alleen heel veel beelden van Tokyo (100 photographers), maar bv. ook een doorlopende kalender (sinds juli 2012 !), met voor elke dag van de week een prachtige foto (7 photo's a week). En dan nog een pagina (Topics) met o.a. een uitgebreid Archive, waarin opgenomen The Monthly Mail Magazine. De tekst daarvan is helaas volledig in het Japans, de rest van de site is in het Japans en in het Engels. Een fijne site om in rond te dwalen, vol met boeiende beelden.

British Journal of Photography

De British Journal of Photography is een Engels blad over fotografie, dat al bestaat sinds 1854 (!), toen nog onder de naam Liverpool Photographic Journal. Tussen 1864 en 2010 was het, onder de huidige naam, een weekblad over fotografie. Inmiddels is het weer een maandelijkse uitgave, maar het is nu ook een on-line tijdschrift. Via bovenstaande link kun je een aantal publicaties uit het blad inzien. Je komt op een soort startpagina, met allerlei foto's, die leiden naar achterliggende presentaties. Wat je te zien krijgt zijn heel diverse fotoseries en video's, veelal van hoge kwaliteit en over interessante onderwerpen. Bij elkaar heel veel goede foto's! De moeite waard om doorheen te scrollen, en gegarandeerd blijf je ergens langer hangen.

Lumiére des Roses

Galerie Lumiére des Roses is een fotogalerie in Parijs, die gespecialiseerd is in foto's uit de 19e en 20e eeuw. Zij zijn niet geïnteresseerd in één soort foto's, maar zeggen ze: "Wij zijn steeds op zoek naar foto's die als geheim hebben dat je er nooit op uitgekeken raakt. In de oneindige stroom van foto's is er misschien één uit honderd die maakt dat je er stil bij blijft staan." Zo nu en dan bundelen ze 25 van dat soort afbeeldingen, die verder niets met elkaar te maken hebben, in één pakket: Images/documents. Zojuist is pakket nummer 8 op de website geplaatst, de vorige pakketten zijn daar ook te vinden. Verrassende en boeiende foto's. Afbeeldingen om rustig naar te kijken! Ook op de rest van de website vind je mooie beelden. Een aanrader dus.

look-at-me

Deze website bevat een grote verzameling gevonden foto's. Foto's van mensen. Ze zijn ooit verloren geraakt, weggegooid of vergeten. Het zijn nu afbeeldingen zonder namen: we weten niet wie er op de foto's staan en we weten niet wie de foto's genomen hebben. De mensen op de foto's zijn vreemden voor ons. Maar dat maakt ze ook interessant, alsof het verhalen zijn met alleen maar een beginnetje.... De rest moet je er zelf bij bedenken. Door op de site naar beneden te scrollen krijg je zo een eindeloze reeks "verhalen" te zien. Boeiend - zie ook mijn blog over Gevonden foto's.

ZoneZero

ZoneZero is een bijzondere website die zich richt op het gebruik, de publicatie en de analyse van beelden uit het brede spectrum van de fotografie. De website is opgericht door de van oorsprong Spaanse fotograaf Pedro Meyer, bestaat al sinds 1995 (!) en heeft sindsdien steeds geparticipeerd in de digitale revolutie. Eerst rond de overgang van analoog naar digitaal (1.0), daarna rond fotografie op het beeldscherm (2.0). Begin 2014 is ZoneZero3.0 gestart. De nadruk ligt nu minder op het verzamelen van beelden en meer op experimenteren, educatie en culturele uitwisseling. Actieve participatie (o.a. via het plaatsen van portfolios) is daarbij mogelijk. Hoe dat werkt is me niet helemaal duidelijk, maar het levert wel mooie beelden op. En ook de 400 spannende Galleries uit versie 2.0 zijn nog steeds te bezoeken (via Community). Kijk zelf maar eens rond op de site.

Daniel Maissan

Daniel Maissan (1976) is een Nederlandse freelance fotograaf die vooral portretten en documentaire foto's maakt. Reizen en fotograferen gaan bij hem volledig samen. Hij fotografeerde bijvoorbeeld autistische kinderen in Peru, het straatleven in de sloppen van Mumbai, jonge muzikanten in de de achterbuurten van Nairobi, maar ook een society-huwelijk in Londen en sterrenkoks aan het werk. Daniel werkt meestal in zwart-wit, maar zijn kleurenfoto's mogen er ook zijn (kijk bv. eens naar Various world). Hij heeft een werkrelatie met de Leica-importeur in Nederland en schrijft in dit kader o.a. een blog a man with a leica.

Seydou Keita

Dit is de website die gerund wordt door de Seydou Keita Photography Estate Advisor Corporation (SKPEAC) - de organisatie dus die de nalatenschap van Seydou Keïta beheert. Seydou Keïta (1921 - 2001) was een succesvolle Malinese portretfotograaf die woonde en werkte in Bamako. Zijn portretten zijn na 1991 internationaal bekend geworden. Op de site vind je heel veel foto's van de hand van Seydou Keïta, en verder ook informatie over zijn leven, over de boeken met zijn foto's die zijn uitgegeven en over zijn tentoonstellingen. De site loopt niet altijd even soepel, maar bevat veel interessante informatie.

International Center of Photography

Dit is de website van het International Center of Photography in New York, een bekend foto-instituut en -museum, dat als doel heeft "de mogelijkheden van het fotografisch medium te onderzoeken". Het ICP laat in dat kader op de website vaak interessante dingen zien. Nu bijvoorbeeld kleurenfoto's die de bekende (oorlogs)fotograaf Robert Capa gemaakt heeft; kijk bij Museum: Current Exhibitions - Capa in Color. En daarnaast ook veel zwart-wit foto's van Capa; kijk bij: Research Center: Robert Capa at 100, en ook bij Museum: Travelling Exhibitions - The Mexican Suitcase. Bij Current Exhibitions is verder ook een boeiende serie foto's te zien rond het thema Wat is een foto? En er is nog veel meer. Een heerlijke site om op rond te surfen.

eastman museum - photographic processes

Het Eastman Museumin Rochester NY heeft een serie korte video's op haar website gezet, waarin informatie gegeven wordt over allerlei oude en bestaande fototechnieken. Het gaat om 12 video's die elk een minuut of zes duren. Ze gaan over oude processen als: cyanotypie, de platimum afdruk, gomdrukken. Maar ook over kleurenfotografie en digitale fotografie. Heel geschikt als eerste introductie van elk onderwerp.

Jasper De Beijer

Ik zag enige tijd geleden een solotentoonstelling van de kunstenaar Jasper De Beijer met zijn fotoserie Wir sind das Gedächtnis bij galerie Nouvelles Images in Den Haag. Het gaat om prachtige grote fotobeelden, opgebouwd uit verschillende onderdelen, die samen een boeiend verhaal vertellen. Hoewel de foto's in geprinte vorm in groot formaat nog veel beter uitkomen is de serie op zijn website ook zeer de moeite van het bekijken waard. De serie is te vinden onder de kop work. En kijk dan ook eens naar The Recollector, gemaakt met videogame technologie, en Udongo. Mooi gemanipuleerd fotowerk met inhoud.

Digitale Fotografie Vakantie

Dit is de site van Patrick en Babs Mollema die in Midden Frankrijk in een klein dorpje (Pébru) praktische cursussen digitale fotografie verzorgen. Je vindt er informatie over de cursussen en de verblijfsmogelijkheden (o.a. leuke kleine camping). Maar wat de site extra interessant maakt is dat Patrick op de site ook persoonlijk advies geeft over de voor- en nadelen van verschillende kwaliteitscamera’s en lenzen en andere zaken die met fotografie te maken hebben. Heel leesbaar, up to date en praktisch.

Gomdruk

Dit is de website van Hans de Bruijn uit Gouda, die een expert in Nederland is op het gebied van gomdrukken. Op de site vind je een groot aantal prachtige voorbeelden van zijn werk. Hij verzorgt ook individuele workshops in gomdrukken.

e-photozine

Dit is een site over fotografie met zowel aandacht voor foto’s als voor fototechniek. Ik kijk vooral naar de uitgebreide en gedegen reviews van nieuwe camera’s en foto-apparatuur, om bij te blijven op dit gebied.