Dana Lixenberg & Rineke Dijkstra
over 25 jaar werk en vriendschap

In het januari 2018 nummer van het maandblad Vrij Nederland staat een uitgebreid artikel over twee internationaal bekende, vrouwelijke Nederlandse fotografen: Dana Lixenberg en Rineke Dijkstra. Hun werk verscheen 25 jaar geleden voor het eerst in Vrij Nederland. In 2018 hebben zij beiden een tentoonstelling in Nederland.

Rineke Dijkstra werd o.a. bekend met haar “strand-portretten” (zie foto rechts) en daarna met vele andere series, en Dana Lixenberg won recentelijk een belangrijke fotoprijs voor haar boek over Imperial Courts, een housing project in Watts, LA, waar ze jarenlang foto’s bleef maken (zie foto links onder). Door hun series in Vrij Nederland kwamen zij er indertijd achter dat zij met precies dezelfde camera werkten, de Wista Field 45DX. Een analoge camera (met filmpjes dus) met grote negatieven (van ongeveer 10 bij 12 cm). “Als ik digitaal zou werken zou ik eindeloos blijven doorschieten”, zegt Rineke Dijkstra. Luxenberg: Ën dan gaan ze tijdens zo’n shoot meekijken op je laptop en er van alles van vinden“.

En verderop zegt Lixenberg nog: “Je ziet in onze camera het beeld op zijn kop, daardoor wordt het abstracter en ben je vooral bezig met vlakverdeling en vorm.”Over het maken van portretten zeggen zij ergens in het uitgebreide (35 pagina’s !) en mooi en rijk geïllustreerde artikel. “Je probeert iets te laten ontstaan dat van jou is maar ook van de geportretteerde”(Dijkstra). En: “De foto maakt zich los van de persoon en vertelt een eigen verhaal”. Speciaal voor dit artikel maakten de ook een portretfoto van elkaar (zie onder).

Dana Lixenberg & Rineke Dijkstra – over vijfentwintig jaar werk en vriendschap – is te vinden op pagina 34 t/m pagina 69 van het januari 2018 nummer van Vrij Nederland (https://www.vn.nl/dana-lixenberg-rineke-dijkstra/). Van 10 maart tot 22 juli is er een tentoonstelling van werk van Rineke Dijkstra in museum de Pont in Tilburg. En van 7 april – 12 mei is werk van Dana Lixenberg te zien bij GRIMM Gallery in Amsterdam.