De collectie belicht door Bertien van Manen


Het Nederlands Fotomuseum kent al enige jaren een tentoonstellingen- reeks waarin gastcuratoren een persoonlijke keuze maken uit de totale (gigantische) collectie van het museum. Gastcuratoren waren al Vincent Mentzel, Stephan Vanfleteren, Eddy Posthuma de Boer, Jan Cremer en Charlotte Dumas. De titel van deze reeks is De collectie belicht.

Tot 8 december as. is in deze reeks nu de keuze te zien van de Nederlandse fotografe Bertien van Manen. Zij is internationaal bekend als fotograaf en wordt gezien als een van de vernieuwers van de documentaire fotografie. Als fotograaf reisde zij over de hele wereld. Zij maakte onder andere grote, langdurige en vaak intieme projecten bij de mensen thuis in China, de voormalige Sovjet Unie en de Appalachian Mountains in de VS. Maar met dezelfde inzet fotografeerde ze anderzijds ook haar eigen gezin. Ook de bijgaande foto van een zigeunerin (uit haar boek I will be Wolf) is te zien op deze tentoonstelling.


Van Manen werd tijdens het selectieproces voor deze tentoonstelling getroffen door het werk van Lucebert (zie foto helemaal bovenaan) en Paul Citroen (zie foto direct boven). Het gaat haar vooral om de zeggingskracht van hun beelden, die je als kijker direct raakt. Met een persoonlijke toelichting bij iedere foto zet deze intieme tentoonstelling de collectie in een nieuw licht en krijgt het publiek tegelijkertijd een scherp beeld van wat Van Manen drijft als fotograaf. Er is o.a. een interview met haar over haar keuze te zien en is er informatie over de door haar gekozen fotografen. Dat maakt deze tentoonstelling tot een boeiend geheel.


De collectie belicht door Bertien van Manen is nog tot 8 december te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam