De universele fotograaf

In het Gemeentemuseum van Den Haag is in de projectenzaal tot 17 maart een bijzondere fototentoonstelling te zien genaamd De universele fotograaf/The universal Photographer, die is samengesteld door de kunstenaars Anne Geene en Arjan de Nooy. De titel dekt de lading, de tentoonstelling beslaat allerlei soorten fotografie, het is een soort ‘encyclopedie’ van de fotografie. Op geheel eigen wijze gepresenteerd.

Een citaat uit de website over de tentoonstelling
Kort nadat U. werd geboren begon U. met het maken van foto’s. Deze foto’s worden gekenmerkt door een kikvorsperspectief – logisch omdat U vooral op de rug lag. Zo wordt verteld in het eerste hoofdstuk van The Universal Photographer, een boek over het merkwaardige leven en oeuvre van de universele fotograaf U. (1955-2016). Het is de nieuwste publicatie van de kunstenaars Anne Geene (1983) & Arjan de Nooy (1965), die met hun pseudowetenschappelijke en humoristische werk het publiek op een nieuwe manier naar de wereld laten kijken. In de projectenzaal van Gemeentemuseum Den Haag presenteren zij The Universal Photographer in tentoonstellingsvorm.

Het is een merkwaardige tentoonstelling. Rond een aantal thema’s tonen Anne Geene en Arjan de Nooy werk van de hypothetische fotograaf U. , zoals die dat gedurende de verschillende fasen van zijn leven heeft gemaakt. Thema’s zoals: voyeur, huwelijksfotografie, collage, theorie, correctie. Dat alles wordt als echt gepresenteerd met behulp van door de kunstenaars zelf gevonden foto’s.

Nog een citaat uit de website
Aan de hand van U. maken Geene en De Nooy een ‘encyclopedie’ over de fotografie. Deze fictieve persoon maakte méér foto’s van méér verschillende onderwerpen in méér verschillende stijlen dan alle fotografen voor hem. In U. kunnen talloze eigenschappen van andere fotografen, filosofen, wetenschappers en verzamelaars worden herkend. Als fotograaf verhoudt hij zich namelijk op extreme wijze tot een basiskwaliteit van fotografie: het kopiëren.

De tentoonstelling De universele fotograaf /The universal photographer is voor het eerst te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag. De bijbehorende publicatie is gelijktijdig met de tentoonstelling verschenen (uitgave de HEF publishers, prijs €39.90).

De tentoonstelling De universele fotograaf is nog tot 17 maart te zien in het Gemeentemuseum te Den Haag.