Erwin Olaf

In het Gemeentemuseum Den Haag is tot 16 juni as. een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf. Eigenlijk gaat het om een dubbeltentoonstelling, want ook het Fotomuseum Den Haag laat werk van hem zien, met name ouder werk.

In het Fotomuseum zie je hoe Erwin zich ontwikkelde van fotojournalist tot autonoom fotograaf. In het Gemeentemuseum zie je uitgebreid het resultaat van die transitie. Met name in zijn werk vanaf 2000 gaat het om zorgvuldig geregisseerde beelden en filmpjes, waarbij elk beeld-element en elk detail vooraf bedacht en uitgeprobeerd is.

Niet iedereen houdt ervan, maar ik vind series als Palm Springs en eerder de series Rain, Hope (zie boven), Grief, Fall, Dusk, Dawn en Hotel en zijn series gemaakt in verschillende steden (zoals Berlijn en Shanghai) prachtig. Terwijl ik absoluut geen liefhebber ben van conceptuele beelden. Maar dit is allemaal zo fantastisch goed en ook heel spannend gedaan, dat ik niet anders kan dan buigen voor zijn vakmanschap en meesterschap.

Op de website van het Gemeentemuseum is o.a. een 10 minuten lange video over Erwin Olaf en zijn werk te vinden. Naar aanleiding van de tentoonstelling is er ook een prachtig overzichtsboek verschenen, getiteld “I Am” (Hannibal, februari 2019, ISBN 9789492677785, gebonden, 368 pagina’s, afm. 30×24 cm, € 64,50)

De dubbeltentoonstelling over Erwin Olaf is nog tot 16 juni in het Fotomuseum en het Gemeentemuseum Den Haag