Face to Face – Nationaal Archief

In het Nationaal Archief in Den Haag (direct achter het Centraal Station) is tot 6 januari as. de fototentoonstelling Face to Face te zien. Het Nationaal Archief bezit de grootste fotocollectie van Nederland en zo nu en dan stelt men, steeds heel zorgvuldig, met behulp van foto’s uit die collectie een fototentoonstelling samen. In dit geval (Face to Face) koppelt men steeds twee portretten van mensen aan elkaar en voegt daar een verbindende tekst aan toe (bv. een tekst van televisiemaker Wilfried de Jong of van stadsdichter Onias Landveld). Die teksten beluister je met zo’n handig klein audio-apparaatje. Normaal gesproken houd ik daar niet van, maar bij deze tentoonstelling is het een prettige must. 

De gekozen foto’s sluiten soms heel erg op elkaar aan (Mata Hari en Monica Lewinsky), maar soms zijn het ook juist elkaars tegengestelde (Jean-Paul Sartre en Hans van Manen). Vaak is er bij de foto’s in vitrines ook nog extra informatie (foto’s, documenten) over de getoonde personen en gebeurtenissen te vinden. Bv. teksten van jonge meisjes die indertijd verliefd waren op Henny Vrienten van Doe Maar, of een handgeschreven brief van Gerard (van het) Reve aan minister Marga Klompé. Bovendien worden alle foto’s ook nog in groter formaat als dia geprojecteerd op de overal aanwezige schermen.

De foto’s beslaan met elkaar een groot deel van de 2e helft van de twintigste eeuw, en de tentoonstelling vormt daarmee ook een interessant tijdsdocument. Met name door de prettige en zorgvuldige manier waarop de foto’s getoond worden en van commentaar worden voorzien is het een genoegen om op deze tentoonstelling rond te dwalen. Een aanrader dus.

Face to Face is nog tot 6 januari as. te zien in het Nationaal Archief in Den Haag. Op de website is een kort introductie-filmpje te zien.