Generation Wealth – Lauren Greenfield


In het Fotomuseum in de Haag is tot 6 februari 2019 de tentoonstelling Generation Wealth te zien. Het zijn foto’s gemaakt door fotograaf en filmmaker Lauren Greenfield (1966). Zij houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met het thema “rijkdom”. Zij maakte foto’s van de allerrijksten op de aarde, maar daarnaast ook van mensen die niet zo rijk zijn, maar er alles aan doen om wel eenzelfde soort rijkdom uit te stralen.

Deze tentoonstelling is het eerste grote overzicht van het werk van Lauren Greenfield. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met Annenberg Space for Photography in Los Angeles. Greenfield begon haar zoektocht naar rijkdom in Los Angeles, maar keek daarna bv. ook rond in de huizen van Russische oligarchen, bij de resorts in Dubai en bij de privéjachten van de nieuwe rijken in China. Het Fotomuseum beschrijft de tentoonstelling op haar website in één prachtige zin: Generation Wealth is een indrukwekkend verslag van het brandende verlangen om rijk te zijn, tegen elke prijs. En zo is het!

Persoonlijk kon ik heel slecht tegen dit overweldigende verslag van hoe overdadige rijkdom en verschrikkelijk rijke mensen er in werkelijkheid uitzien. Of, net zo erg, mensen die niet zo rijk zijn, maar wel net doen alsof. Je weet dat het bestaat, maar de werkelijkheid, zoals vastgelegd in de foto’s van Lauren Greenfield, is erger. Wat vooral opvalt is dat de gefotografeerde mensen er over het algemeen niet gelukkig uitzien. Vaak lijken het sneue types. En ook de verhalen die je tijdens de tentoonstelling hoort – er zijn ook verschillende films te zien – gaan vaak vooral over alle ongeluk en mislukking in het leven van mensen die achter het grote geld aanliepen.

In het verlengde van het werk van Lauren Greenfield is er ook een documentaire Generation Wealth (2017) en een gelijknamig boek met 650 foto’s en 150 begeleidende interviews. (uitgave Phaidon, prijs: € 69.95).


De tentoonstelling Generation Wealth van Lauren Greenfield is nog tot 6 februari 2019 te zien in het Fotomuseum Den Haag