Greatest Landscapes – Museon

In het Museon in Den Haag is tot 2 december de tentoonstelling Greatest Landscapes te zien. Het gaat om een grote verzameling van ongeveer 100 foto’s gemaakt door de fotografen van National Geographic. Foto’s van over de gehele wereld, van Nieuw Zeeland tot Alaska en van Japan tot Patagonië. Prachtige foto’s van de natuur, van landschappen, van ijsbergen en woestijnen, van het vlakke land en van bergen. Foto’s genomen vanaf grote hoogten (met een drone, denk ik), maar ook macro-opnames. Ongerepte natuur, maar ook beelden van de invloed van de mens op de natuur. Heel diverse beelden. Maar allemaal voorbeeldig gepresenteerd, op eenzelfde formaat, in lichtbakken met achtergrondverlichting, met steeds duidelijke informatie over wat je ziet en waar de foto is genomen, door wie en met welke camera. En met een wereldkaart, waarop duidelijk is aangegeven waar de betreffende foto is genomen.

Museon wil zichzelf met deze tentoonstelling nog eens duidelijk presenteren als hét geografiemuseum van Nederland. Greatest Landscapes is onderdeel van de NatGeo Gallery, de permanente fototentoonstelling van het Museon.

Samen met Greatest Landscapes vertoont het Museon ook de tentoonstelling Groene Camera – Natuurfotografie in de lage landen. Natuurbeelden gemaakt door Nederlandse fotografen. Hier worden o.a. de winnaars van de Groene Camera 2018 getoond.

Ik houd heel erg van grote kleurenfoto’s die in lichtbakken met achtergrondverlichting gepresenteerd worden. Alleen al daarom vind ik Greatest Landscapes prachtig. Daar komt nog bij dat het vaak om schitterende en heel verrassende foto’s gaat, gemaakt door topfotografen. Ik heb daarom heel erg genoten van deze tentoonstelling!

De foto’s uit deze tentoonstelling zijn door National Geographic gebundeld in een boek: Greatest Landscapes, stunning photographs that inspire and astonish, auteur George Steinmetz, uitgever: National Geographic, hardcover, Engelstalig, 400 pagina’s, formaat 20 x 13 cm, prijs ong. 25 euro.

Greatest Landscapes, de tentoonstelling van foto’s gemaakt door de fotografen van National Geographic, is nog tot 2 december te zien in het Museon in Den Haag