In Vivo – De natuur van natuur

In Museum Belvédère in Heerenveen  vindt tot 23 september as.  de 25e Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie plaats, met dit jaar als thema In Vivo – De natuur van natuur. Getoond wordt werk van dertig Nederlandse en buitenlandse fotografen die op een of andere manier met de natuur bezig zijn. Het is verrassend om te zien op hoeveel verschillende manieren dat kan en tot wat een verschillende resultaten dat leidt. Van documentaire fotografie tot abstracte beelden en van oude fototechnieken tot digitale bewerkingen. De tentoonstelling stelt bij die foto’s als overkoepelende vraag: Is het wel de ware aard, de echte natuur van de natuur, die wij zien? Anders gezegd: hoezeer wordt onze moderne natuurbeleving geregisseerd door economische, sociale en culturele aspecten?NB. Tot 2 september vindt in  Winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden de tentoonstelling In Vivo Extended plaats, met werk van 11 Nederlandse fotografen rond het thema “De natuur van natuur”.

Het Museum Belvédère is een prachtig gebouw (zie foto) in een heel mooi landschap. Het Museum legt met de gelijktijdige tentoonstelling Oase Oranjewoud de verbinding tussen de eigentijdse kunst binnen en de werkelijke natuur buiten. Oase Oranjewoud laat o.a. opnames van originele aquarellen zien, die gebruikt werden als illustraties in de Verkade-albums van Jaques P. Thijsse.
Overigens is het alleen al voor het schitterende gebouw en de prachtige natuur de moeite waard om de beide tentoonstellingen te bezoeken. Ik heb binnen en buiten genoten!


Bij de tentoonstelling hoort een keurig uitgegeven boekje (gratis bij je toegangskaart). Maar er is ook een nog veel mooier uitgegeven set van 42 fotokaarten plus het eerder genoemde boekje (kosten 12.50 €, en dat is zijn geld helemaal waard).

De tentoonstelling In Vivo – De natuur van natuur loopt nog tot 23 september as. in Museum Belvédère in Heerenveen (http://www.noorderlicht.com/nl/fotomanifestatie/in-vivo-de-natuur-van-natuur/exposities/) .