Japans naakt


In het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is tot en met 8 september de tentoonstelling Japans naakt te zien. Hierin is de ontwikkeling van de naaktfotografie in Japan te zien vanaf de 19e eeuw tot vandaag. Bij mij riep de titel vooral hele oude beelden op van (half)naakte geisha’s in en rond hun bad (zoals te zien op bovenstaande foto). Maar van die foto’s waren er, tot mijn teleurstelling, maar een paar te zien.

De rest van de tentoonstelling gaat vooral over hoe de Japanse naaktfotografie zich in de 20e en 21e eeuw heeft ontwikkeld. Daarbij is de invloed van de Westerse fotografie in een groot aantal gevallen duidelijk aanwijsbaar. Natuurlijk zijn er ook specifieke Japanse invloeden, maar veel foto’s hebben toch een Europees of Amerikaans sausje meegekregen.

 


Bij elkaar zijn er meer dan 120 foto’s te zien. Onder andere van Japanse topfotografen als Araki Nobuyoshi, Moriyama Daido, Hosoe Eikoh, Izu Kenro en Honjō Kōrō.

In de Volkskrant van 2 mei jl. stond een boeiende bespreking van de tentoonstelling van de hand van Merel – lees de recensie hier. En ook op de website van het Japanmuseum SieboldHuis staat een uitgebreide tekst over de tentoonstelling, de moeite waard om te lezen.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is ook een rijk geïllustreerde catalogus uitgegeven, die verkrijgbaar is bij het SieboldHuis en 45 euro kost (zie afbeelding rechts)

 

Ik vind het onderwerp van de tentoonstelling interessant, de gekozen foto’s worden ook mooi gepresenteerd en er is voldoende informatie over de getoonde fotografische ontwikkelingen. Toch viel de tentoonstelling me een beetje tegen. Ik denk dat dit vooral het gevolg is van de verkeerde verwachtingen die ik had, nl. dat ik oude Japanse fotoprenten zou zien, uit de 19e eeuw, en die waren er maar heel spaarzaam. En kennelijk lukte het de rest van de foto’s niet om mij over die teleurstelling heen te tillen. Maar ik kan me goed voorstellen dat andere bezoekers het een prachtige tentoonstelling vinden. Ga zelf kijken, zou ik zeggen.

De tentoonstelling Japans naakt is tot en met 8 september te zien in het Japanmuseum SieboldHuis te Leiden.