Lust for life

‘Lust for Life’ is de titel van de grote overzichtstentoonstelling van het kleurenwerk van de Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken, die tot 6 oktober te zien is in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. In 2016 startte het Fotomuseum met een groot restauratie-project om alle 42.000 kleurendia’s van Ed van der Elsken te ontdoen van de schimmel die erop zat. De tentoonstelling Lust for Life laat het resultaat zien.

En wat voor resultaat! Ed van der Elsken (1925 – 1990) was een echte mensen-fotograaf, die altijd contact zocht met de mensen die hij tegenkwam en fotografeerde, en dat contact zie je in zijn foto’s. Daarnaast was hij een fantastisch fotograaf, en met name een straat-fotograaf. Dat was zijn werkterrein, en dat terrein vond hij overal in de wereld. De tentoonstelling Lust for life hangt er vol mee. Foto’s uit Edam (waar hij woonde), naast foto’s uit Bangladesh of Parijs. Of waar dan ook. En overal zien de mensen er uiteindelijk hetzelfde uit.


Op de website van het Nederlands Fotomuseum vind je een aantal filmpjes, waarop te zien is hoe hij als fotograaf te werk ging. En ook hoe restaurator Katrin Pitsch zijn kleurendia’s – die hij had bewaard in zijn vochtige huisje in Edam – zorgvuldig ontdeed van de schimmel die erop zat. In het bij behorende boek – Lust for Life – is een groot aantal van de foto’s van de tentoonstelling terug te vinden. Een aanrader!

 

De tentoonstelling Lust for life met het kleurenwerk van Ed van der Elsken is tot 6 oktober te zien in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam.