Robert F. Kennedy Funeral Train: The People’s View


In het Nederlands Fotomuseum is tot 12 mei een tentoonstelling te zien van opnames die toeschouwers hebben gemaakt van de trein, waarin op 8 juni 1968 het lichaam van de vermoorde Robert F. Kennedy werd vervoerd van New York naar Washington. In Washington werd hij begraven, naast het graf van zijn broer, president John F. Kennedy.

De tentoonstelling is gebaseerd op de tentoonstelling RFK Funeral Train van de Amerikaanse fotograaf Paul Fusco. Hij reed op die dag mee met de bewuste trein en fotografeerde de vele duizenden toeschouwers die langs het spoor stonden om de laatste eer aan Robert F. Kennedy te bewijzen.

Geïnspireerd door die tentoonstelling maakt de Nederlandse kunstenaar Rein Jelle Terpstra nu een visuele reconstructie van die treinreis, met behulp van de vele foto’s en video’s die de mensen langs het spoor toen van de trein maakten. Om die opnames te vinden plaatste hij oproepen in kranten en op sociale media en reisde hij langs de spoorlijn om mensen op te sporen die er op die dag bij waren geweest. De tentoonstelling omvat o.a. een wandinstallatie met originele foto-afdrukken van die dag en een filmcompilatie op vijf schermen van toen gemaakte video’s en snapshots (zie foto beneden). Ook zijn er tientallen geschreven herinneringen van toeschouwers langs de spoorlijn te lezen. En worden er nog niet eerder gepubliceerde foto’s die Paul Fusco op 8 juni 1968 maakte getoond.


Eerder was deze tentoonstelling te zien in The San Francisco Museum of Modern Art, in het International Centre of Photography in New York en tijdens het internationale fotofestival Les Rencontres d’Arles.

Robert F. Kennedy Funeral Train: The People’s View is tot 12 mei te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam